Blogg
  • Forside
2017
10
26

3 enkle grep for mer utbytte av treningen!

Vi har i tidligere innlegg gitt deg 3 enkle grep for å få bedre helse og det samme for å gå ned i vekt. 3 enkle grep du kan gjøre med kostholdet for å få bedre helsegevinst og for å miste noen kg. Disse innleggene kan du lese HER og HER. I dette innlegget gir vi deg like enkle grep du kan gjøre i dag og få betraktelig bedre utbytte av treningen!

Det som er viktig å tenke på når man trener, er tilstrekkelig med protein. Vi anbefaler 1,2-1,8 gram protein pr kg kroppsvekt. Veier du f.eks 70 kg trenger du 84-126 gram med proteiner. Med vanlig norsk kosthold er det ikke noe problem å dekke proteinbehovet sitt, men! Mange dekker dette behovet med matprodukter som er energirike og som inneholder en del ekstra som ikke det lange løp ikke er så gunstig for kroppen. Jepp, vi snakker om hel- og halvfabrikata…..

Så, det enkle grepet nr 1: PROTEIN: Mer rent kjøtt/fisk/fugl – ubearbeidet protein! Utenom det vanlige tipset om å bytte ut det meste av ferdig lagede kjøtt- og fiskeproduktene, så kan du f.eks berike salaten din med ren kyllingfilet, kokt egg, tunfisk eller laks. Hvis du derimot ønsker vegetarvennlige alternativer, så er bønner, kikkerter, nøttter og frø.

Nå er den verste lavkarbo-hysteriet over, men fortsatt blir karbohydrater uglesett av folk flest… Karbohydrater har mange viktige funksjoner i kroppen vår. Den er en viktig energikilde for både kropp og hjerne (hjernen bruker glukose som energikilde!). Karbohydrater bidrar til at du kan prestere bedre på treningsøktene med mer “trøkk” og ikke møter “veggen”. Ved intensive treningsøkter er karbohydrater den energikilden kroppen bruker!

Grep nr. 2: KARBOHYDRATER: For å prestere optimalt bør du spise karbohydrater før treningsøkten, og etter endt treningsøkt for restitusjon. Gode karbohydratkilder er grove kornprodukter som havregrøt, grovt brød, fullkorns ris og pasta, grønnsaker (spesielt de stivelsesrike som poteter og mais), belgvekster som erter, linser og bønner, og frukt og bær. Godt restitusjonsmåltid som består av karbohydrater og noe protein, kan være fruktsalat med kesam, grov brødskive med skinke og lettost, eller smoothie.

Vann er livsnødvendig. Vi mennesker består av ca 50-60% vann avhengig av kjønn, alder og kroppssammensetning. Uten vann vil livsnødvendige funksjoner som elektrolyttbalanse, temperaturregulering, fordøyelse, absorpsjon og transport av næringsstoffer og avfallsstoffer. Et væsketap på 2-3% av kroppsvekten din (1,5 liter hvis du veier 75 kg) kan redusere prestasjonsevnen din med 10-20%!!! Et slikt væsketap fører til at hjertet må jobbe hardere for å opprettholde blodtrykket og transportere oksygen, dårligere kroppstemperaturregulering, mindre blodtilførsel til muskler, og man føler seg generelt mer slapp og blir svimmel.

Grep nr.3: DRIKK NOK VANN! Tørstefølelsen kommer lenge etter at væsketapet har oppstått, så det beste er å skape en vane ved å drikke regelmessig. Du kan lett se på urinen din om du får i deg tilstrekkelig med væske – er den mørk gul så må du drikke mer, er den lys gul så gratulerer, du er i væskebalanse :)

 

 

Ha en sporty uke – Hilsen Teamet!

Kommenter
0