Blogg
  • Forside
2017
06
12

Betakaroten

Været har ikke akkurat gitt oss den rette sommerstemningen enda. Mange tyr derfor til andre midler for å oppnå brunfargen. Kosttilskudd i form av betakaroten har lenge vært populært for den solariums glade nordmannen.

 

Men hva er egentlig betakaroten?

Betakaroten er et fargestoff, en antioksidant, et karotenoid som finnes naturlig i mat men også i høy konsentrasjon i tablettform. Det er en fettløselig antioksidant som kan omdannes til vitamin A i kroppen når kroppen har behov for dette. I utgangspunktet er betakaroten en flott antioksidant som viser gode egenskaper, også i forhold til forebygging av kreft i for eksempel hals og svelg.

Men så er jo vi mennesker satt sammen slik at vi tenker «er en ting bra for oss?! La oss helle innpå masse! Det må jo være 100 ganger så bra!» men er det dette? Vi vet at i bestemte og naturlige mengder kan stoffer ha en positiv effekt, men hva kan skje når vi tilfører dette i større mengder? Har det samme effekt? Kan det i kombinasjoner med andre stoffer får andre effekter? Mitt poeng er at kunstig høye doser i tablettform kan gi negativ effekt. Fettløselige vitaminer lagres i kroppen, de skilles ikke ut i like stor grad som vannløselige vitaminer gjør. Derfor skal man ha respekt for preparater som inneholder doseringer helt opp til maksimalt tillatt mengde. Alt med måte!

Men hva kan man gjøre for å få i seg betakaroten? Vær bevisst og inkluder matvarer med et naturlig innhold av betakaroten i den daglige kosten!

Hvor finner du disse?

Betakaroten finnes i ulike matvarer med sterke farger. Aller mest kjent er guleroten som har den sterke oransje fargen. Søtpotet, mango, papaya er også rike på betakaroten, men også grønnsaker med sterke farger som persille, brokkoli, spinat og grønnkål.

Benytt for eksempel brokkoli og gulerot til middagen, spinat og grønnkål til lunsj- salaten og mango til yoghurten – slik kan du naturlig spise betakaroten i kosten.

betakaroten2

betakaroten3

Ha en sporty mandag – hilsen Miriam og resten av Teamet :)

Miriam

Kommenter
0