Blogg
  • Forside
2017
07
11

Fytokjemikalier – hva er det?

Fytokjemikalier høres kanskje ut som kjemikalier vi vil holde oss unna, men tvert imot – dette er et ord for plantenes immunforsvar som beskytter de mot infeksjoner, insekter og sopp.  Disse stoffene produseres i planten og finnes i den sterke fargen som planten har, for eksempel røde, gule, lilla og grønne grønnsaker, korn og frukter.

Det fantastiske med fytokjemikalier er at vi mennesker kan dra nytte av de når vi spiser planter og korn rike på disse stoffene. Fytokjemikalier påvirker vårt immunforsvar som antioksidanter og beskytter våre celler!

betakaroten1

Fytokjemikalier kan kjennetegnes på smaken, og matvarer som gir en bitter smak har gjerne høyere innhold – som for eksempel ren kakaobønne!

Hvor kan du finne dine fytokjemikalier?

I middagen kan du tilføre de ved å wokke for eksempel gulrot, brokkoli og spinat! Eller lag en deilig grønnsalat med tomater og paprika. I helsekost kan man få kjøpt en raw kakao i pulverform som for eksempel kan blandes ut i en hjemmelaget kakao eller en litt sunnere sjokoladekake. Man må ikke glemme at det finnes også fytokjemikalier i kornbaserte varer også som er laget på havre, rug og bygg.

hakkopp1

Ha en sprek uke – hilsen Miriam og resten av Teamet :-)

Miriam

Kommenter
0