Blogg
  • Forside
2016
10
21

Restitusjon – hvorfor er hvile så viktig for treningen?

Restitusjon, du har sikkert hør om det før. Restitusjon er noe idrettsutøvere driver med, når de ikke trener timesvis. Men visste du at idrettsutøvere er så gode i sin idrett nettopp fordi de er RÅGODE på restitusjon?

Akkurat som viktigheten av  prinsippene om belastning, treningsmengde og treningshyppighet, er prinsippet om restitusjon like viktig! Tilstrekkelig med restitusjon er nødvendig for at kroppen skal kunne tilpasse seg den belastningen den utsettes for og oppnå optimalt utbytte. Man kan vel si at kroppen må ha tid på å “fordøye” treningen og hente seg inn igjen før neste treningsøkt. For lite restitusjon i forhold til belastningen fører i første omgang til dårlig treningsutbytte, og etter hvert til overtrening!

Men hva er egentlig restitusjon, eller rettere sagt: GOD RESTITUSJON?

For det første, restitusjon er svært individuelt ut i fra hvordan totalbelastningen din er (stress, jobb, familieliv, fritidsaktiviteter, osv), nåværende treningstilstand, ernærings- og væskestatus, type trening du har gjort. Hvordan du henter deg inn igjen etter trening vet du nemlig best! For noen kan god restitusjon være å ligge flat på sofaen og spille Play Station, mens for andre kan det være å gå en rolig tur sammen med en venninne.

Restitusjon starter allerede under treningen der intensiteten er lav, og umiddelbart rett etter avsluttet treningsøkt. Gode restitusjonstiltak vil forkorte restitusjonstiden – kroppen vil da hente seg inn raskere. Blir tiltakene satt inn straks etter at treningen er ferdig, vil det ikke bare forkorte restitusjonstiden, men også virke positivt på treningsutbyttet. Gode restitusjonstiltak vil være rolig nedtrapping på tredemølle, å innta nok væske, spise en banan, ta en dusj, skifte til tørt tøy.

Kort fortalt så er restitusjon viktig for å få mest ut av treningen, og hente seg raskere inn til neste treningsøkt! Da er det enda godt at det er fredagen og helg, slik at man får restituert seg :)

Ha en sporty helg – hilsen Teamet!

 

Kommenter
0