Blogg
  • Forside
2018
01
29

Vanehandlinger, og hvordan skape nye vaner

Januar er snart omme, og vi er godt i gang med det nye året. Er du fortsatt godt i gang med nyttårsforsettene, eller har de gått litt i glemmeboken når du sakte skled tilbake til gamle (u)vaner?

Vel, du er ikke den eneste, vi alle har mislykkes med nyttårsforsetter – flere ganger. Problemet er at det er lettere sagt enn gjort å endre handlingsmønstre, men hvorfor er det slik?

 

Vi tror gjerne at vi navigerer oss gjennom livet ved hjelp av bevisste valg, men i virkeligheten går mye på autopilot. En studie fra Duke University sier at så mye som 40% av handlingene våre slett ikke er beslutninger, men vaner og uvaner. Hver for seg betyr kanskje ikke disse handlingene all verden, men det er lett å se for seg at summen av dem på sikt kan få enorm betydning for vekt, helse, økonomi eller opplevd lykke – typiske mål for det nye året. Det er med andre ord gode grunner til å forsøke å endre vaner og rutiner.

 

I boken The Power of Habit: Why we do what we do and how to change har forfatter Charles Duhigg gått gjennom det han har klart å finne av forskning på temaet. Vanehandlinger har 3 faser:

  1. Den første fasen kalles gjerne en trigger, altså noe som forteller hjernen at den skal skru på autopiloten og gjennomføre en bestemt handling.
  2. Så kommer selve handlingen.
  3. Til slutt kommer belønningen.

cue-routine-reward-pic

Illustrasjon fra boken “The Power of Habit: Why we do what we do and how to change”.

 

Eksempel: Semskede tenner (trigger) – tannpuss (handling) – rene tenner (belønning). McDonald’s-logo – junkfood – fest i belønningssenteret i hjernen. Utepils – kjederøyking – frihetsfølelse. Morgenkaffe – løpetur – endorfiner.

Jo flere ganger du gjentar en slik loop, desto mindre energi bruker du på den. For eksempel krever det intens konsentrasjon de første gangene du kjører bil. Etter hvert går det av seg selv. Hjernen er lat og ser hele tiden etter muligheter til å slappe av og spare seg for stress. Innarbeidede vaner frigjør kapasitet til andre ting.

 

Vaner oppstår ofte uten at vi tenker over det. Men de kan også spesialdesignes etter eget ønske!

 

Du kan selv lage en trigger. Som for eksempel en kopp med nytraktet kaffe før løpeturen på morgenen. Du kan også lage deg en belønning, som å se en episode av favoritt TV-serien før du legger deg. Gjentar du det mange nok ganger, vil hjernen begynne å reagere på kaffelukten og forvente belønningen, eller tanken på belønningen skape motivasjon til å gjennomføre handlingen. Da har du skapt en vane.

Vaner og uvaner, og hvordan andre de handler mye om bevisstgjøring. Finn ut hva som trigger uvanene og hvilken belønning du egentlig er ute etter. Hva trigger den? Hva opplever du som belønningen? Og finnes det andre veier til en tilsvarende belønning?

 

Selv om januar snart er over så er det ikke for sent å endre vaner til bedre ?

 

Kilder:

Kommenter
0